luns, 26 de agosto de 2024

FRAGA DE VILAPENA PR-G 85 (OPCIÓN CURTA) TRABADA

 No ano 2016 realizamos esta ruta na súa versión larga, xa que ten dúas opcións. Hoxe fixemos a opción curta.

Esta era a única ruta que me faltaba por reaizar neste concello de Trabada que ten 5 rutas homologadas e perfectamente sinalizadas.

Características:

Lonxitude: 6,5 km.

Dificultade: moderada,  sobre todo pola última baixada que pose ser esvaradía en días chuviosos.

Ruta circular perfectamente sinalizada. Aínda así, deixo o meu track en WIKILOC

Descripción.

Aínda que oficialmente a ruta empeza 1 km. antes, nós empezamos xunto á igrexa.

Estamos en Santiago de Vilapena, parroquia do concello de Trabada onde a gandaría ten un papel importante. Xunto a casas antigas en pedra, tamén vimos construccións máis recentes.

Chama a atención a igrexa que se ve moi antiga. Construida en 3 corpos ten no seu interior un retablo barroco de gran importancia que non vimos porque, aínda que houbo Misa ao ser domingo, esta xa fora e a igrexa xa pechara.

Igrexa de Vilapena

Atravesamos un barrio desta parroquia.

Vemos á dereita aínda casas da aldea e frente a nós a Fraga de Vilapena onde dentro de pouco nos imos adentrar. 

Pasamos diante da última casa habitada antes de introducirnos na fraga.

Esta é a última casa xa deshabitada e en ruinas que atopamos. A estrada dá paso a un camiño:

Unha fonte orixinal:

Empezamos a subir, aínda moi lixeiramente.

Dende un claro podemos ver a aldea de Vilapena que acabamos de deixar.

A ruta ten dúas opcións de percorrido, unha larga que sería continuando de frente e a que nós estamos a facer, a curta, e temos que pillar á dereita. Empeza unha boa subida.


A fraga ten moitas e variadas especies autóctonas: carballos, castiñeiros, acivros, abelairas, madroños..


Atravesamos varios regos que nesta época apenas levaban auga.


A Fraga de Vilapena ten un incalculable valor patrimonial e é un exemplo vivo  dos bosques máis representativos da paisaxe  que conformaban antigamente Galicia dende a beira do mar ata os 1500m de altitude.


Unha maneira ben axeitada de canalizar a auga dunha fonte natural.

É unha fraga moi húmida onde medra moito musgo sobre todo nas zonas máis sombrizas.

Vimos o sinal dunha antiga carboeira, un lugar onde se facía carbón vexetal a partires de madeira de uz (tamén chamado breixo) O burato onde se facía a queima, chámase "foia". O carbón obtido era logo vendido aos ferreiros para facer utensilios. O oficio de carboeiro está practicamente desaparecido.

Totalmente inmersos no medio desta fraga pero sen medo ningún a perderse; está super ben sinalizada!

Canto aprendo facendo sendeirismo!! Nesta árbore vemos uns buratiños. Son feitos por un peto ou paxaro carpinteiro. Esta ave aliméntase de vermes e insectos que atopa nas cascas das árbores. O son que emiten cando fan estos buratos co seu peteiro é a mellor maneira de indentificalos. Tamén fan buratos máis grandes para fabricar os seus niños.

Unha fraga sen dúbida ben importante dende tódolos puntos de vista: pola súa fermosura e polo valor medioambiental. Aquí medran moitísimas especies vexetais e é refuxio dunha variada fauna.

Chegamos a un punto de cruce das dúas variedades desta ruta: a longa e a curta. Aquí xúntanse ámbalas dúas e comparten percorrido ata o final. Á man esquerda baixa o Rego de Vialformán que apenas vemos xa que vai moi afundido.

Remata o carreiro polo medio da fraga e desembocamos nunha pista que pensamos que debeu ser acondicionada para sacar madeira.

Xa fóra da fraga podemos observala. Esperemos que os eucaliptos que vemos en 1º plano non a devoren nunca!!!

E chegamos ao inicio e fin oficial desta ruta, aquí nesta curva da estrada que vai a Vilapena e onde xa acaban de empezar este mes as obras para a creación dunha área recreativa.
Nós agardamos aquí a persoa que foi buscar o coche á igrexa, onde comenzamos a ruta.

Páxinas web consultadas:
https://turismo.trabada.gal/esp/rutas-de-senderismo/
https://www.lavozdegalicia.es/noticia/lugo/2018/05/16/carboeiro-oficio-desaparece/00031526505079978150565.htm

Ningún comentario:

Publicar un comentario